Open/close
zbor-domacigosti

16. lipnja, 2018.

Novosti

Zbor Domaćigosti

Zbor Domaćigosti okuplja ljubiteljice i ljubitelje pjevanja koji doprinose glazbenoj i kulturnoj raznolikosti hrvatskoga društva pjevajući pjesme iz raznih dijelova svijeta. Ideja za osnivanje zbora javila se 2015. no tek se u rujnu 2016. okupila dovoljno hrabra gomilica ljudi koji su tu ideju i ostvarili. 

Pokretačka ideja bila je iskoristiti potencijal glazbe za uspostavu veza među različitim ljudima i kulturama. Zbor želi izbrisati razlike između kategorija "domaći" i "gosti". Želja im je da svi oni koju su "gosti" u Hrvatskoj nađu svoje mjesto pod suncem u ovoj zemlji i osjećaju se kao "domaći". Osim toga, i mi lokalci ponekad se, iz različitih razloga, osjećamo kao "gosti" u ovom društvu i vremenu u kojem živimo, a zbor je mjesto gdje kroz glazbu, dijeljenje i prihvaćanje nalazimo svoje pleme.

Glavni cilj zbora je doprinijeti integraciji izbjeglica i tražitelja azila, ali i svih osoba koje su došle iz drugih zemalja u Hrvatsku potražiti novi dom. Zbor je usmjeren na stvaranje sigurnog i poticajnog okruženja u kojem se izbjeglice mogu kroz glazbu slobodno izraziti i stvarati veze s "domaćima" i lokalnom zajednicom. Domaćigosti su mjesto kojem mogu pripadati. Drugi, podjednako važan, cilj zbora je doprinijeti smanjenju predrasuda i ksenofobije u hrvatskom društvu kroz interkulturalnu razmjenu. Upoznavanje drugog i drugačijeg ostvaruje se kroz druženje s različitim ljudima, ali i kroz glazbu i jezik, odnosno kroz pjesme karakteristične za zemlje iz kojih članovi zbora dolaze. Članovi zbora bili su, ili jesu, iz raznih zemalja: Afganistana, Njemačke, Srbije, Pakistana, Sirije, Turske…

Domaćigosti su također i platforma za kritičko preispitivanje društva u kojem živimo i način protesta protiv neučinkovitog (i u mnogim aspektima nepostojećeg) sustava integracije izbjeglica u hrvatsko društvo, i protiv duboko nepravednog i nehumanog sustava azila u Hrvatskoj.

U zboru trenutačno pjeva petnaestak snažnih žena različitih godina, zanimanja i priča, ali svakoj je zajednička ljubav prema pjevanju, radoznalost i otvorenost prema različitostima te osjećaj za socijalnu pravdu. Neki od članova zbora su profesionalni glazbenici, većina su amateri, ali to u ovom zboru uopće nije važno. Domaćigosti otvoreni su za sve ljude, bilo kojeg roda, broja ili padeža. Ne zahtijeva se nikakvo glazbeno obrazovanje ili prethodno pjevačko iskustvo. Bitni su samo otvoreni um i uši te motivacija za predani rad. Dobrodošli su svi koji su spremni zasukati svoje glazbene rukave.

Eklektični repertoar najbolje je opisati sintagmom "svašta pomalo". Neograničeni glazbenim pravcima i žanrovima pjevaju ono što vole. Trenutačno uživaju u raznolikim glazbenim bombončićima: od pop pjesme na arapskom do reggae standarda, zulu molitve i tradicijskih pjesama sa svih meridijana i paralela.

Voditeljica zbora je Jovana Lukić, vrsna pjevačica, glazbenica i etnomuzikologinja. Svoju eksplozivnu energiju prenosi na sve članove zbora pa čak i oni najtiši i najsramežljiviji vrlo brzo pronađu svoj glas. Pod Jovaninim vodstvom svi postajui bolji pjevači, a zahvaljujući zboru, i bolji ljudi.

Ove godine svojim nastupom otvaraju 9. Gljevstok koji se održava 16.06.2018. na već poznatoj lokaciji.


Javne politike prema migracijama u zemljama na Balkanskoj ruti

01. svibnja, 2019 / Televizijske emisije

Javne politike prema migracijama u zemljama na Balkanskoj ruti

Munir Podumljak iz udruge Partnerstvo za društveni razvoj - Zagreb predstavlja studiju o promjenama u javnim politikama prema migracijama u zemljama na „Balkanskoj ruti“ te utjecaju tih promjena na opće društvene vrijednosti.

CENZURA PLUS je neprofitna organizacija civilnog društva iz Splita, koja metodama neovisne televizijske produkcije, van institucionalnog obrazovanja i javnog zagovaranja promiče ljudska prava, slobodu medija i radi na razvoju civilnog društva

Pravobranitelj/ica

Partneri i suradnici

PSD Sil BCSDN
 

Donatori

Eu razvoja ljudskih potencijala Ministarstvo kulture Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva Norveški fond Ured za udruge Europe for citizens Strukturni i investicijski fondovi AEM Ministarstvo socijalne politike i mladih
 

Projekti “Socijalne usluge – nove mogućnosti za zapošljavanje”, “Volontiranjem prema društveno i ekonomski snažnijim zajednicama“, “Aktivnim građanstvom prema razvoju i boljoj kvaliteti života u lokalnim zajednicama južne Hrvatske“, “Društveno (socijalno) poduzetništvo – korak prema boljoj socijalnoj uključenosti”, “Odgovorna i proaktivna zajednica – garancija socijalne uključenosti i bolje kvalitete života svojih građana” sufinancirani su od strane Europske unije. Projekti su također sufinancirani od strane Ureda za udruge Vlade RH, Ministarstva kulture, Ministarstva socijalne politike i mladih, te Agencije za elektroničke medije. Projekt „Unapređenje ljudskih prava u lokalnim zajednicama“ financiran je kroz Financijski mehanizme europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveški financijski mehanizam 2009.-2014.