Open/close
reakcija-na-medijsko-izvjestavanje-o-slucaju-nasilja-iz-mrznje-u-zadru

24. listopada, 2019.

Novosti

Reakcija na medijsko izvještavanje o slučaju nasilja iz mržnje u Zadru

Nakon brutalnog nasilja iz mržnje prema homoseksualnim osobama koje su pretpjeli američki građani u Zadru više medija je objavilo članke sa snimkama na kojima žrtve plešu neposredno prije napada na njih i naslovima kojima se insinuira da su žrtve same krive za napad, poput naslova iz Dalmatinskog portala: «Pogledajte što su radili Amerikanci na ulicama Zadra».

Najžešće osuđujemo medijsko objavljivanje članaka u kojima se proziva žrtve, opravdava nasilje i raspiruje mržnja. Žrtve nasilja nikada nisu krive za nasilje zbog načina na koji plešu ili se primjerice odijevaju. Važno je da mediji u ovakvim situacijama odgovorno promiču kulturu nenasilja, umjesto da senzacionalistički napadaju žrtve nasilja i time doprinose njihovoj patnji i daljenjem raspirivanju mržnje koja je i dovela do nasilja.

Jednako kao što žene nisu krive za silovanja jer se oblače u kratke suknje ili hodaju same navečer po ulicama, ni gejevi i lezbijke nisu krivi za nasilje iz mržnje jer svojim odijevanjem ili ponašanjem odstupaju od nečijeg viđenja kako bi se muškarci ili žene trebali odijevati ili ponašati.

Pozivamo sve medije da promiču nenasilje u društvu i da dodatno ne stigmatiziraju već marginalizirane skupine.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,

koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Bojana Genov,

koordinatorica Ženske mreže Hrvatske

Feral Tribune - 3.dio

30. studenog, 2019 / Televizijske emisije

Feral Tribune - 3.dio

Federalna televizija emitira novi dokumentarni serijal “Feral Tribune” autora Alena Drljevića i Aziza Čehe. Satiričko-politički časopis Feral Tribune pisao je o temama o kojima su drugi mediji šutjeli. Otkrivao je istine koje su drugi prikrivali. Iznosio je stavove od kojih su drugi zazirali. Viktor Ivančić, Predrag Lucić i Boris Dežulović, sa svojim saradnicima, stvorili su novinarstvo kakvo na ovim prostorima do tada nije postojalo. Novinarstvo koje nije dozvoljavalo da se činjenice savijaju pod bilo kakvim utjecajima, profesionalno besprijekorno i stilski inovativno. Novinarstvo u kojem su se ukrštali razarajuća politička satira, oštra kritička analiza i umjetnička mašta. Cijena koju su platili za svoju hrabrost i odlučnost bila je visoka.

CENZURA PLUS je neprofitna organizacija civilnog društva iz Splita, koja metodama neovisne televizijske produkcije, van institucionalnog obrazovanja i javnog zagovaranja promiče ljudska prava, slobodu medija i radi na razvoju civilnog društva

Pravobranitelj/ica

Partneri i suradnici

PSD Sil BCSDN
 

Donatori

Eu razvoja ljudskih potencijala Ministarstvo kulture Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva Norveški fond Ured za udruge Europe for citizens Strukturni i investicijski fondovi AEM Ministarstvo socijalne politike i mladih
 

Projekti “Socijalne usluge – nove mogućnosti za zapošljavanje”, “Volontiranjem prema društveno i ekonomski snažnijim zajednicama“, “Aktivnim građanstvom prema razvoju i boljoj kvaliteti života u lokalnim zajednicama južne Hrvatske“, “Društveno (socijalno) poduzetništvo – korak prema boljoj socijalnoj uključenosti”, “Odgovorna i proaktivna zajednica – garancija socijalne uključenosti i bolje kvalitete života svojih građana” sufinancirani su od strane Europske unije. Projekti su također sufinancirani od strane Ureda za udruge Vlade RH, Ministarstva kulture, Ministarstva socijalne politike i mladih, te Agencije za elektroničke medije. Projekt „Unapređenje ljudskih prava u lokalnim zajednicama“ financiran je kroz Financijski mehanizme europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveški financijski mehanizam 2009.-2014.