Open/close
poziv-na-predstavu-tri-gvineje

17. svibnja, 2018.

Novosti

Poziv na predstavu TRI GVINEJE

POZIV NA PREDSTAVU „TRI GVINEJE“

po eseju Virginije Woolf, s poezijom pjesnika Wilfreda Owena, u režiji beogradskog redatelja Bojana Milosavljevića i izvedbi Vanje Halupa, Lune Škopelja, Sofije Stojanović i Maše Seničić u subotu, 19. svibnja 2018., u 20:30h  na lokaciji Gradsko kazalište mladih, Prokurative, Trg Republike 1/I, Split

Ulaz na predstavu besplatan

Predstava „Tri gvineje“ je scenska adaptacija prva dva dijela istoimenog eseja, jednog od posljednjih radova Virginije Woolf, sa dodatnom poezijom pjesnika Wilfreda Owena. 

Djelo zagovara korjenitu vrijednosnu preobrazbu u društvu i propituje hijerarhijski ustroj društva temeljen na patrijarhatu, nacionalizmu i fašizmu i prvi put se izvodi pred splitskom publikom. 

Nakon predstave, čije postavljanje u Splitu organizira CENZURA PLUS, u trajanju oko 60 minuta, bit će organizirana javna rasprava sa publikom na temu rodnih odnosa u društvu te dojmova stečenih iz predstave.

Predstavom otvaramo qFEST - Festival drugog i drugačijeg, a koji se organizira tijekom 5 tjedana ususret splitskom Prideu. Mnoštvo organizatora i izvođača, u ovom izdanju Festivala, donosi predstave, koncerte, izložbe, filmske projekcije, radionice, partije i druge kulturno-društvene programe koje objedinjuje to što se bave problemom drugog i drugačijeg u društvu danas.

Program festivala se organizira se uz sufinanciranje iz Programa Europa za građane, Europske unije, u okviru projekta „Održivost humanističkih vrijednosti i demokratskih principa je održivost Europske unije“, nositeljice Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda “CENZURA PLUS” i partnerskih organizacija: Europska mreža nacionalnih organizacija civilnog društva, Brisel; Centar za informiranje, sudjelovanje i razvoj nevladinih organizacija, Ljubljana ; Balkanska mreža za razvoj civilnog društva, Skopje; Građanske inicijative - Udruga građana za demokraciju i građansko društvo, Beograd; Centar za razvoj nevladinih organizacija, Podgorica; Makedonski centar za međunarodnu suradnju, Skopje; Kolektiv za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture - queerANarchive, Split; Udruga Teserakt za interdisciplinarna istraživanja, Split, uz podršku brojnih suradničkih organizacija civilnog društva, neformalnih inicijativa, aktivista te građanki i građana.

Predstavu donosimo i u suradnji s Dječjim kulturnim centrom MAJDAN iz Beograda.

Virginia Woolf (1882 - 1941.) engleska spisateljica, jedna je od ključnih figura modernizma u književnosti, i predstavnica romana struje svijesti. Autorica u svojim djelima angažirano promišlja neka od pitanja što ih 20. stoljeće, a ni 21. stoljeće i dalje, nije uspjelo prevladati, kao što su problemi hijerarhijskog ustroja društva, temeljenog na patrijarhatu, nacionalizmu i dr.

Tri gvineje, dugi esej iz 1938. godine donosi tri argumentacije za simboličnu novčanu donaciju u prosvijedu protiv fašizma, diktatora i ratnih igara, zagovarajući korjenitu vrijednosnu preobrazbu društva, iz perspektive njegovan nažalost, još uvijek, „autsajderskog kluba“ – žena.

U svom eseju Virginia Woolf kaže: „Nikad ne prestanimo razmišljati – kakva je to civilizacija u kojoj smo se našle? Kakve su to ceremonije i zašto bismo morale u njima sudjelovati? Kakve su to profesije i zašto bismo morale putem njih zarađivati? Kamo nas, ukratko, vodi ta povorka sinova obrazovanih muškaraca?“


Cenzura 27.07.2018.

30. srpnja, 2018 / Televizijske emisije

Cenzura 27.07.2018.

Udruga Are you syrious osnovana je s ciljem pružanja pomoći izbjeglim osobama, te osim pružanja direktne pomoći kontinuirano radi na poboljšanju životnih uvjeta izbjeglih osoba zagovaranjem njihovih ljudskih prava i informiranju javnosti o stanju na izbjegličkim rutama. Zatvaranjem tzv. Balkanske rute i zadržavanjem većeg broja tražitelja azila u Hrvatskoj rad organizacije usmjeren je na izbjeglice smještene u Prihvatilištu za tražitelje azila Porin u Zagrebu. Posebno su se posvetili radu s djecom, radu na poboljšanju uvjeta života tražitelja azila i azilanata na području zdravstvene skrbi, smještaja, zaposlenja te obrazovanja. Volonteri udruge AYS bilježe najveći broj volonterskih sati u Hrvatskoj, Sloveniji te Grčkoj. Poslušajte njihove priče.

CENZURA PLUS je neprofitna organizacija civilnog društva iz Splita, koja metodama neovisne televizijske produkcije, van institucionalnog obrazovanja i javnog zagovaranja promiče ljudska prava, slobodu medija i radi na razvoju civilnog društva

Pravobranitelj/ica

Partneri i suradnici

PSD Sil BCSDN
 

Donatori

Eu razvoja ljudskih potencijala Ministarstvo kulture Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva Norveški fond Ured za udruge Europe for citizens Strukturni i investicijski fondovi AEM Ministarstvo socijalne politike i mladih
 

Projekti “Socijalne usluge – nove mogućnosti za zapošljavanje”, “Volontiranjem prema društveno i ekonomski snažnijim zajednicama“, “Aktivnim građanstvom prema razvoju i boljoj kvaliteti života u lokalnim zajednicama južne Hrvatske“, “Društveno (socijalno) poduzetništvo – korak prema boljoj socijalnoj uključenosti”, “Odgovorna i proaktivna zajednica – garancija socijalne uključenosti i bolje kvalitete života svojih građana” sufinancirani su od strane Europske unije. Projekti su također sufinancirani od strane Ureda za udruge Vlade RH, Ministarstva kulture, Ministarstva socijalne politike i mladih, te Agencije za elektroničke medije. Projekt „Unapređenje ljudskih prava u lokalnim zajednicama“ financiran je kroz Financijski mehanizme europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveški financijski mehanizam 2009.-2014.