Open/close
poziv-na-izlozbu-rubena-montinija--ne-mogu-bez

29. svibnja, 2018.

Novosti

Poziv na izložbu Rubena Montinija: Ne mogu bez

U sklopu qFEST-a Queer Sport Split u galeriji Multimedijalnog kulturnog centra predstavlja radove talijanskog umjetnika s boravištem u Berlinu, Rubena Montinija. Pod zajedničkim nazivom Ne mogu bez autor će se predstaviti s dva rada, Ova anonimnost je subverzivna te Protest jednog čovjeka, kroz koje odlučno progovara potrebi zajedničkog djelovanja na očuvanju zajedništva, kako političkog, europskog, tako i osobnog. Otvaranje izložbe predviđeno je za srijedu 30. svibnja u 19 sati, a sudjelovati u kolektivnom činu vezenja platna može se narednih dana u terminima od 18 do 21 sat, zaključno s 1. lipnja. 


Pod zajedničkim nazivom Ne mogu bez, odlučno odbacujući mogućnost razjedinjenja, bilo političkog, bilo osobnog, splitskoj publici predstavlja se Ruben Montini, talijanski umjetnik s boravištem u Berlinu, s dva rada. Nakon Londona, Berlina i Nuora (Italija) projekt Questo anonimato è sovversivo - Ova anonimnost je subverzivna u Split donosi platno dugo tridesetak metara te široko metar i pol, koje će po zamisli umjetnika obići će sve europske države. Na svakoj postaji, kao vid kolektivnog performansa, umjetnik poziva građane i građanke, bez obzira na prethodna znanja i iskustva, da u tehnici ručnog veza doprinesu finalnom djelu. Zanimljivo je da je autor odabrao upravo tehniku veza, tehniku koju danas doživljavamo zastarjelom ali koja u ritmu vlastite izvedbe na neko vrijeme zaustavlja frenetični tempo konzumacije kulture tipičan za današnjicu, otvara vrijeme za kontemplaciju te sudionike navodi na uspostavljanje odnosa koji vode kolektivnom radu. U vrijeme političkih nestabilnosti i dovođenja u pitanje jedinstva Europe, u svojoj finalnoj verziji, kad se specifičnosti individualnih rukopisa stope u kolektivni izričaj, rad metaforički progovara o ljepotama različitosti i jedinstvu postignutom zajedničkim naporima. 

Iduća postaja projekta Ova anonimnost je subverzivna je Češka gdje projekt gostuje u The House of Art u Brnu. 

Kao uvod u ovaj kolektivni performans, na samom otvaranju izložbe autor  izvodi samostalni performans One Person Protest - Protest jednog čovjeka. Ležeći gol na podu, pokriven samo službenom zastavom Europske unije u koju je vezom upisao rečenicu Wenn wir nicht dafür sorgen, dann wird das niemand Anderes machen - Ako se mi nećemo o tome brinut, neće ni nitko drugi. Izvučena iz konteksta političkog govora njemačkog političara Martina Schulza ova rečenica, kao i sam performans umjetnika, pozivaju na zajedničke napore za očuvanje Europske unije. 

Izložba Ne mogu bez Rubena Montinija otvara se u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split, u srijedu 30. svibnja u 19 sati. Radno vrijeme izložbe je od 18 do 21 sat, zaključno s 1. lipnja. Izložbu organizira društvo Queer Sport Split uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Izložba se realizira u sklopu qFESTa, s partnerskim organizacijama queerANarchive i Cenzura Plus.


qFEST - Festival drugog i drugačijeg organizira se drugu godinu za redom u susret Splitskom prideu. Nastavljajući se na sadržajno šarolik program, mnoštva organizatora i izvođača drugo izdanje festivala donosi predstave, koncerte, izložbe, filmske projekcije, radionice, partije i druge kulturno-društvene programe koje objedinjuje to što se bave problemom drugog i drugačijeg u društvu danas. Umjetnički izričaji nastali na intersekciji ljudskih i inih prava žena, lezbijki, gejeva, trans, interseks i rodno neodređenih osoba, izbjeglica, migranata pa i tovara, koje je suvremeno društvo stavilo na margine imaju za cilj senzibilizirati širu javnosti na pitanja drugog i drugačijeg, te time kreirati afirmativnu atmosferu u susret ovogodišnjem prideu.

Program festivala se organizira se uz sufinanciranje iz Programa Europa za građane, Europske unije, u okviru projekta "Održivost humanističkih vrijednosti i demokratskih principa je održivost  Europske unije", nositeljice Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda “CENZURA PLUS” i partnerskih organizacija European Network of National Civil Society, Brisel; Zavod Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij, Ljubljana; Balkan Civil Society development Network, Skopje; Civic Initiatives-Citizens Association for Democracy and Civic Education, Beograd; Center for Development of Non-Governmental Organisations, Podgorica; Macedonian Center for International Cooperation, Skopje; Kolektiv za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture - queerANarchive, Split; Udruga Teserakt za interdisciplinarna istraživanja, Split, uz podršku brojnih suradničkih organizacija civilnog društva, neformalnih inicijativa, aktivista te građanki i građana.


Emisija Cenzura-11.01.2019.

11. siječnja, 2019 / Televizijske emisije

Emisija Cenzura-11.01.2019. "Sva naša vjenčanja"

Izložba “Sva naša vjenčanja” po prvi puta u Hrvatskoj donosi dokumentaristički prikaz sklapanja životnih partnerstava u Republici Hrvatskoj. Na izložbi se mogu vidjeti slike 11 parova. “Ovi parovi koji su ovdje dali svoje fotografije, nije bilo neke prevelike potrebe da ih se nagovara, mislim da su svi oni svjesni da bez rada na vidljivosti se neće stvari pomaknuti pa su bili spremni žrtvovati i malo svoje privatnosti, za opće dobro. Ima onih parova koji nisu spremni tako javno istupiti i tu su različiti razlozi, još uvijek u mnogim mjestima i u mnogim situacijama ljudi ne mogu biti, nažalost, ono što jesu.

CENZURA PLUS je neprofitna organizacija civilnog društva iz Splita, koja metodama neovisne televizijske produkcije, van institucionalnog obrazovanja i javnog zagovaranja promiče ljudska prava, slobodu medija i radi na razvoju civilnog društva

Pravobranitelj/ica

Partneri i suradnici

PSD Sil BCSDN
 

Donatori

Eu razvoja ljudskih potencijala Ministarstvo kulture Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva Norveški fond Ured za udruge Europe for citizens Strukturni i investicijski fondovi AEM Ministarstvo socijalne politike i mladih
 

Projekti “Socijalne usluge – nove mogućnosti za zapošljavanje”, “Volontiranjem prema društveno i ekonomski snažnijim zajednicama“, “Aktivnim građanstvom prema razvoju i boljoj kvaliteti života u lokalnim zajednicama južne Hrvatske“, “Društveno (socijalno) poduzetništvo – korak prema boljoj socijalnoj uključenosti”, “Odgovorna i proaktivna zajednica – garancija socijalne uključenosti i bolje kvalitete života svojih građana” sufinancirani su od strane Europske unije. Projekti su također sufinancirani od strane Ureda za udruge Vlade RH, Ministarstva kulture, Ministarstva socijalne politike i mladih, te Agencije za elektroničke medije. Projekt „Unapređenje ljudskih prava u lokalnim zajednicama“ financiran je kroz Financijski mehanizme europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveški financijski mehanizam 2009.-2014.