Open/close
poziv-na-izlozbu-rubena-montinija--ne-mogu-bez

29. svibnja, 2018.

Novosti

Poziv na izložbu Rubena Montinija: Ne mogu bez

U sklopu qFEST-a Queer Sport Split u galeriji Multimedijalnog kulturnog centra predstavlja radove talijanskog umjetnika s boravištem u Berlinu, Rubena Montinija. Pod zajedničkim nazivom Ne mogu bez autor će se predstaviti s dva rada, Ova anonimnost je subverzivna te Protest jednog čovjeka, kroz koje odlučno progovara potrebi zajedničkog djelovanja na očuvanju zajedništva, kako političkog, europskog, tako i osobnog. Otvaranje izložbe predviđeno je za srijedu 30. svibnja u 19 sati, a sudjelovati u kolektivnom činu vezenja platna može se narednih dana u terminima od 18 do 21 sat, zaključno s 1. lipnja. 


Pod zajedničkim nazivom Ne mogu bez, odlučno odbacujući mogućnost razjedinjenja, bilo političkog, bilo osobnog, splitskoj publici predstavlja se Ruben Montini, talijanski umjetnik s boravištem u Berlinu, s dva rada. Nakon Londona, Berlina i Nuora (Italija) projekt Questo anonimato è sovversivo - Ova anonimnost je subverzivna u Split donosi platno dugo tridesetak metara te široko metar i pol, koje će po zamisli umjetnika obići će sve europske države. Na svakoj postaji, kao vid kolektivnog performansa, umjetnik poziva građane i građanke, bez obzira na prethodna znanja i iskustva, da u tehnici ručnog veza doprinesu finalnom djelu. Zanimljivo je da je autor odabrao upravo tehniku veza, tehniku koju danas doživljavamo zastarjelom ali koja u ritmu vlastite izvedbe na neko vrijeme zaustavlja frenetični tempo konzumacije kulture tipičan za današnjicu, otvara vrijeme za kontemplaciju te sudionike navodi na uspostavljanje odnosa koji vode kolektivnom radu. U vrijeme političkih nestabilnosti i dovođenja u pitanje jedinstva Europe, u svojoj finalnoj verziji, kad se specifičnosti individualnih rukopisa stope u kolektivni izričaj, rad metaforički progovara o ljepotama različitosti i jedinstvu postignutom zajedničkim naporima. 

Iduća postaja projekta Ova anonimnost je subverzivna je Češka gdje projekt gostuje u The House of Art u Brnu. 

Kao uvod u ovaj kolektivni performans, na samom otvaranju izložbe autor  izvodi samostalni performans One Person Protest - Protest jednog čovjeka. Ležeći gol na podu, pokriven samo službenom zastavom Europske unije u koju je vezom upisao rečenicu Wenn wir nicht dafür sorgen, dann wird das niemand Anderes machen - Ako se mi nećemo o tome brinut, neće ni nitko drugi. Izvučena iz konteksta političkog govora njemačkog političara Martina Schulza ova rečenica, kao i sam performans umjetnika, pozivaju na zajedničke napore za očuvanje Europske unije. 

Izložba Ne mogu bez Rubena Montinija otvara se u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split, u srijedu 30. svibnja u 19 sati. Radno vrijeme izložbe je od 18 do 21 sat, zaključno s 1. lipnja. Izložbu organizira društvo Queer Sport Split uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Izložba se realizira u sklopu qFESTa, s partnerskim organizacijama queerANarchive i Cenzura Plus.


qFEST - Festival drugog i drugačijeg organizira se drugu godinu za redom u susret Splitskom prideu. Nastavljajući se na sadržajno šarolik program, mnoštva organizatora i izvođača drugo izdanje festivala donosi predstave, koncerte, izložbe, filmske projekcije, radionice, partije i druge kulturno-društvene programe koje objedinjuje to što se bave problemom drugog i drugačijeg u društvu danas. Umjetnički izričaji nastali na intersekciji ljudskih i inih prava žena, lezbijki, gejeva, trans, interseks i rodno neodređenih osoba, izbjeglica, migranata pa i tovara, koje je suvremeno društvo stavilo na margine imaju za cilj senzibilizirati širu javnosti na pitanja drugog i drugačijeg, te time kreirati afirmativnu atmosferu u susret ovogodišnjem prideu.

Program festivala se organizira se uz sufinanciranje iz Programa Europa za građane, Europske unije, u okviru projekta "Održivost humanističkih vrijednosti i demokratskih principa je održivost  Europske unije", nositeljice Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda “CENZURA PLUS” i partnerskih organizacija European Network of National Civil Society, Brisel; Zavod Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij, Ljubljana; Balkan Civil Society development Network, Skopje; Civic Initiatives-Citizens Association for Democracy and Civic Education, Beograd; Center for Development of Non-Governmental Organisations, Podgorica; Macedonian Center for International Cooperation, Skopje; Kolektiv za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture - queerANarchive, Split; Udruga Teserakt za interdisciplinarna istraživanja, Split, uz podršku brojnih suradničkih organizacija civilnog društva, neformalnih inicijativa, aktivista te građanki i građana.


Cenzura 27.07.2018.

30. srpnja, 2018 / Televizijske emisije

Cenzura 27.07.2018.

Udruga Are you syrious osnovana je s ciljem pružanja pomoći izbjeglim osobama, te osim pružanja direktne pomoći kontinuirano radi na poboljšanju životnih uvjeta izbjeglih osoba zagovaranjem njihovih ljudskih prava i informiranju javnosti o stanju na izbjegličkim rutama. Zatvaranjem tzv. Balkanske rute i zadržavanjem većeg broja tražitelja azila u Hrvatskoj rad organizacije usmjeren je na izbjeglice smještene u Prihvatilištu za tražitelje azila Porin u Zagrebu. Posebno su se posvetili radu s djecom, radu na poboljšanju uvjeta života tražitelja azila i azilanata na području zdravstvene skrbi, smještaja, zaposlenja te obrazovanja. Volonteri udruge AYS bilježe najveći broj volonterskih sati u Hrvatskoj, Sloveniji te Grčkoj. Poslušajte njihove priče.

CENZURA PLUS je neprofitna organizacija civilnog društva iz Splita, koja metodama neovisne televizijske produkcije, van institucionalnog obrazovanja i javnog zagovaranja promiče ljudska prava, slobodu medija i radi na razvoju civilnog društva

Pravobranitelj/ica

Partneri i suradnici

PSD Sil BCSDN
 

Donatori

Eu razvoja ljudskih potencijala Ministarstvo kulture Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva Norveški fond Ured za udruge Europe for citizens Strukturni i investicijski fondovi AEM Ministarstvo socijalne politike i mladih
 

Projekti “Socijalne usluge – nove mogućnosti za zapošljavanje”, “Volontiranjem prema društveno i ekonomski snažnijim zajednicama“, “Aktivnim građanstvom prema razvoju i boljoj kvaliteti života u lokalnim zajednicama južne Hrvatske“, “Društveno (socijalno) poduzetništvo – korak prema boljoj socijalnoj uključenosti”, “Odgovorna i proaktivna zajednica – garancija socijalne uključenosti i bolje kvalitete života svojih građana” sufinancirani su od strane Europske unije. Projekti su također sufinancirani od strane Ureda za udruge Vlade RH, Ministarstva kulture, Ministarstva socijalne politike i mladih, te Agencije za elektroničke medije. Projekt „Unapređenje ljudskih prava u lokalnim zajednicama“ financiran je kroz Financijski mehanizme europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveški financijski mehanizam 2009.-2014.