Open/close
odrzivosti-civilnog-drustva-u-novim-zemljama-clanicama-europske-unije-i-ulozi-eu-fondova

05. siječnja, 2017.

Novosti

Održivosti civilnog društva u novim zemljama članicama Europske unije i ulozi EU fondova

Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda – Cenzura Plus, od 23 do 25. siječnja 2017. godine, u Hotelu Westin (Ulica Izidora Kršnjavog 1), u Zagrebu organizira međunarodnu Konferenciju na temu Održivosti civilnog društva u novim zemljama članicama Europske unije i ulozi EU fondova.

Svrha konferencije je razmotriti koliko su EU fondovi doprinijeli održivosti civilnog društva, kakav je status civilnog društva u zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama za članstvo u EU, kako se Vlade tih zemalja pripremaju za decentralizaciju EU fondova u pretpristupnom razdoblju, koja dobra iskustva nastoje primjeniti, a koja loša izbjeći, razgovarati o uspješnosti korištenja pretpristupnih fondova u Hrvatskoj, te ustroja sustava za upravljanje strukturnim EU fondovima u Hrvatskoj, poteškoćama koje su uočene u početnom periodu njihive primjene, načinu na koji to pogađa krajnje korisnike i samu svrhu tih fondova o načinu korištenja sredstava iz Europskog socijalnog fonda i njihovim razvojnim aspektima, o praksama novih zemalja članica EU u toj domeni i preostalim mogućnostima za financiranje tema koje su bile goruće teme reformi u Hrvatskoj, u pretpristupnom periodu, a vjerujemo da su još uvijek važne - poput suzbijanja diskriminacije ili korupcije.

Stoga, pozivamo sve zainteresirane predstavnike/predstavnice organizacija civilng društva i lokalnih samouprava, za koje teme koje će se raspravljati također mogu biti jako relevantne, kao za korisnike EU fondova, da nam se pridruže na ovoj koferencij, su-podržanoj EU fondovima, doprinesu raspravi svojim iskustvima i uvidima, te prijedlozima za unaprjeđenje.

Prijavnica

Poziv

Program

Cenzura- 31.03.2017.

03. travnja, 2017 / Televizijske emisije

Cenzura- 31.03.2017.

U emisiji Cenzura razgovarali smo s Munirom Podumljakom izvršnim direktorom Partnerstva za društveni razvoj povodom predstavljanja rezultata istraživanja javne nabave na lokalnoj razini, a koje je za područje južne Hrvatske provodila Udruga Cenzura Plus, u sklopu projekta "Jačanje kapaciteta za borbu protiv korupcije - E-SCORE" financiranog od strane Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sustav javne nabave u RH jedan je od najboljih u Europi, no kao što to kod nas biva, što je više resursa više je i korupcije. U promatranom periodu zabilježen je značajan trend smanjenja transparentnosti javne potrošnje putem javne nabave. Također, zabrinjava pad. kompetitivnosti javne nabave. Zaduživanje poduzeća putem komercijalnih kredita koje uzimaju javna poduzeća fenomen je koji nastavlja opterećivati javne financije.

CENZURA PLUS je neprofitna organizacija civilnog društva iz Splita, koja metodama neovisne televizijske produkcije, van institucionalnog obrazovanja i javnog zagovaranja promiče ljudska prava, slobodu medija i radi na razvoju civilnog društva

Pravobranitelj/ica

Partneri i suradnici

Cms.hr PSD Sil BCSDN
 

Donatori

Eu razvoja ljudskih potencijala Ministarstvo kulture Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva Norveški fond Ured za udruge Europe for citizens Strukturni i investicijski fondovi AEM Ministarstvo socijalne politike i mladih
 

Projekti “Socijalne usluge – nove mogućnosti za zapošljavanje”, “Volontiranjem prema društveno i ekonomski snažnijim zajednicama“, “Aktivnim građanstvom prema razvoju i boljoj kvaliteti života u lokalnim zajednicama južne Hrvatske“, “Društveno (socijalno) poduzetništvo – korak prema boljoj socijalnoj uključenosti”, “Odgovorna i proaktivna zajednica – garancija socijalne uključenosti i bolje kvalitete života svojih građana” sufinancirani su od strane Europske unije. Projekti su također sufinancirani od strane Ureda za udruge Vlade RH, Ministarstva kulture, Ministarstva socijalne politike i mladih, te Agencije za elektroničke medije. Projekt „Unapređenje ljudskih prava u lokalnim zajednicama“ financiran je kroz Financijski mehanizme europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveški financijski mehanizam 2009.-2014.