Open/close
lovinac-malo-licko-mjesto-velikih-razvojnih-potencijala

21. studenog, 2016.

Novosti

Lovinac - malo ličko mjesto velikih razvojnih potencijala

Lika je oduvijek bila jedno od najatraktivnijih područja Hrvatske, s Velebitom najimpresivnijim planinskim masivom, čistim vodama, tlom, očuvanim krajolikom i malim brojem stanovnika.

Toliko nas je impresionirala da smo organizirali dvodnevno studijsko putovanje za medije u sklopu projekta „Socijalne usluge – nove mogućnosti za zapošljavanje“, kako bismo prikazali dva lica Like: s jedne strane poteškoće sa kojima se njeni stanovnici svakodnevno susreću zbog nedovoljno razvijene infrastrukture, trenda iseljavanja i malog broja radnih mjesta u postojećim gospodarskim subjektima, te velikog broja starijeg stanovništva (25% udio u ukupnom stanovništvu u Ličko-senjskoj županiji čine osobe starije od 65 godina) i radno neaktivnog stanovništva, te sa druge strane mnoštvo potencijala za razvoj poput poljoprivrednih i turističkih djelatnosti.

Na kraju studijskog putovanja prekrasnom Likom, zaustavili smo se u Lovincu, kraju bogatom prirodnim i kulturnim ljepotama, ugodnom planinskom klimom i ljubaznim stanovnicima koji su nas dočekali na novouređenom izletištu Cvituša.

Kada se vozite autocestom u smjeru Dalmacije, prema tunelu Sveti Rok vidite brdo s prelijepom kamenom stijenom – Zir. Tada skrenite prema Lovincu i doživjet ćete nedirnute ljepote ličkog krajolika, bistrih potoka i rječica, ali i nezaboravni susret s ljubaznim i toplim domaćinima.

Taj prostor neobične ljepote, okružen je Ličkim gorjem na sjeveroistoku, planinskim masivom Resnika na jugoistoku i mitskom planinom Velebit, koja ga dijeli od mora.

Općina Lovinac obuhvaća deset naselja u kojima živi oko tisuću stanovnika, a zahvaljujući položaju ljetni su dani umjereno topli, a noći idealne za spavanje uz svjež zrak, mir i tišinu. Općina ima tipične ličke zime, hladne i oštre s obilnim snijegom pa predstavlja idealno mjesto za uživanje u zimskim sportovima. Nezaboravna su proljeća i jeseni kada prolazeći prekrasnim krajolicima možete uživati u mirisima i bojama kojima nas priroda daruje. 

Modernizacijski procesi koji su više mimoilazili nego mijenjali cjelokupno područje Like za sobom su ostavili očuvan prirodni okoliš i bogate prirodne resurse.


Blizina autoceste i mora čine Općinu Lovinac poželjnim mjestom za život, a posljednjih godina u potpunosti je orijentirana na razvoj gospodarstva zasnovanog na održivom razvoju i povezanosti turizma i poljoprivrede.

Područje Općine Lovinac iznimno je bogato prirodnim vrijednostima i njihovo očuvanje kroz ostvarivanje načela održivog gospodarskog razvoja, jedna je od glavnih odrednica strateškog razvoja Lovinca jer predstavlja jedno od najatraktivnijih područja za razvoj tradicijske poljoprivrede i planinskog turizma.

Iz strategije razvoja općine Lovinac do 2020. godine ističu se prioriteti gospodarskog razvoja ali ne isključivo kao odgovor na postojeći pritisak, već uz uključivanja društvenih i ekoloških aspekata kako se ne bi narušio koncept održivog razvoja. 

Nadalje neophodni razvoj, obnova i modernizacija postojeće javne infrastrukture, kao jedan od prioritetnih ciljeva obuhvaća paletu mjera koje na principima održivog razvoja maksimalno vode računa o očuvanju prirodnog okoliša. Poticanje gospodarskog razvoja na području Općine Lovinac obzirom na nepovoljan indeks razvijenosti usmjeren je na poticanje razvoja najznačajnijih gospodarskih sektora u koji spadaju poljoprivreda, turizam, te djelatnosti povezanih s njima s posebnim naglaskom na poticanju ekološke proizvodnje i unaprjeđenju uvjeta za poljoprivrednu proizvodnju. Područje Općine Lovinac već duže razdoblje karakterizira izrazito nepovoljna demografska slika koja se očituje u nepovoljnim demografskim trendovima kao što su niska gustoća naseljenosti, negativan prirodni prirast te starenje stanovništva i odljev mladog stanovništva iz općine, pa je predviđeno niz mjera za poboljšanje ukupne demografske slike u smislu zaustavljanja depopulacije i iseljavanja mladih kao i unaprjeđenje kvalitete života lokalnog stanovništva.


Nešto više o planovima i atmosferi kojom su nas dočekali naši domaćini iz lovinačkog kraja možete vidjeti u prilogu na linku. S načelnikom Općine Lovinac Hrvojem Račićem razgovarala je Željana Buntić-Pejaković.

Ovaj tekst i prilog dio su projekta „Socijalne usluge-nove mogućnosti za zapošljavanje“ koje sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Cenzura -19.10.2018.

22. listopada, 2018 / Televizijske emisije

Cenzura -19.10.2018.

O ljudskim pravima i derogaciji europskih i nacionalnih vrijednosti te aktualnim društveno-političkimn temama razgovaramo sa književnicom i publicistkinjom Đurđom Knežević. Urednica i voditeljica Željana Buntić-Pejaković.

CENZURA PLUS je neprofitna organizacija civilnog društva iz Splita, koja metodama neovisne televizijske produkcije, van institucionalnog obrazovanja i javnog zagovaranja promiče ljudska prava, slobodu medija i radi na razvoju civilnog društva

Pravobranitelj/ica

Partneri i suradnici

PSD Sil BCSDN
 

Donatori

Eu razvoja ljudskih potencijala Ministarstvo kulture Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva Norveški fond Ured za udruge Europe for citizens Strukturni i investicijski fondovi AEM Ministarstvo socijalne politike i mladih
 

Projekti “Socijalne usluge – nove mogućnosti za zapošljavanje”, “Volontiranjem prema društveno i ekonomski snažnijim zajednicama“, “Aktivnim građanstvom prema razvoju i boljoj kvaliteti života u lokalnim zajednicama južne Hrvatske“, “Društveno (socijalno) poduzetništvo – korak prema boljoj socijalnoj uključenosti”, “Odgovorna i proaktivna zajednica – garancija socijalne uključenosti i bolje kvalitete života svojih građana” sufinancirani su od strane Europske unije. Projekti su također sufinancirani od strane Ureda za udruge Vlade RH, Ministarstva kulture, Ministarstva socijalne politike i mladih, te Agencije za elektroničke medije. Projekt „Unapređenje ljudskih prava u lokalnim zajednicama“ financiran je kroz Financijski mehanizme europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveški financijski mehanizam 2009.-2014.