Open/close
lovinac-malo-licko-mjesto-velikih-razvojnih-potencijala

21. studenog, 2016.

Novosti

Lovinac - malo ličko mjesto velikih razvojnih potencijala

Lika je oduvijek bila jedno od najatraktivnijih područja Hrvatske, s Velebitom najimpresivnijim planinskim masivom, čistim vodama, tlom, očuvanim krajolikom i malim brojem stanovnika.

Toliko nas je impresionirala da smo organizirali dvodnevno studijsko putovanje za medije u sklopu projekta „Socijalne usluge – nove mogućnosti za zapošljavanje“, kako bismo prikazali dva lica Like: s jedne strane poteškoće sa kojima se njeni stanovnici svakodnevno susreću zbog nedovoljno razvijene infrastrukture, trenda iseljavanja i malog broja radnih mjesta u postojećim gospodarskim subjektima, te velikog broja starijeg stanovništva (25% udio u ukupnom stanovništvu u Ličko-senjskoj županiji čine osobe starije od 65 godina) i radno neaktivnog stanovništva, te sa druge strane mnoštvo potencijala za razvoj poput poljoprivrednih i turističkih djelatnosti.

Na kraju studijskog putovanja prekrasnom Likom, zaustavili smo se u Lovincu, kraju bogatom prirodnim i kulturnim ljepotama, ugodnom planinskom klimom i ljubaznim stanovnicima koji su nas dočekali na novouređenom izletištu Cvituša.

Kada se vozite autocestom u smjeru Dalmacije, prema tunelu Sveti Rok vidite brdo s prelijepom kamenom stijenom – Zir. Tada skrenite prema Lovincu i doživjet ćete nedirnute ljepote ličkog krajolika, bistrih potoka i rječica, ali i nezaboravni susret s ljubaznim i toplim domaćinima.

Taj prostor neobične ljepote, okružen je Ličkim gorjem na sjeveroistoku, planinskim masivom Resnika na jugoistoku i mitskom planinom Velebit, koja ga dijeli od mora.

Općina Lovinac obuhvaća deset naselja u kojima živi oko tisuću stanovnika, a zahvaljujući položaju ljetni su dani umjereno topli, a noći idealne za spavanje uz svjež zrak, mir i tišinu. Općina ima tipične ličke zime, hladne i oštre s obilnim snijegom pa predstavlja idealno mjesto za uživanje u zimskim sportovima. Nezaboravna su proljeća i jeseni kada prolazeći prekrasnim krajolicima možete uživati u mirisima i bojama kojima nas priroda daruje. 

Modernizacijski procesi koji su više mimoilazili nego mijenjali cjelokupno područje Like za sobom su ostavili očuvan prirodni okoliš i bogate prirodne resurse.


Blizina autoceste i mora čine Općinu Lovinac poželjnim mjestom za život, a posljednjih godina u potpunosti je orijentirana na razvoj gospodarstva zasnovanog na održivom razvoju i povezanosti turizma i poljoprivrede.

Područje Općine Lovinac iznimno je bogato prirodnim vrijednostima i njihovo očuvanje kroz ostvarivanje načela održivog gospodarskog razvoja, jedna je od glavnih odrednica strateškog razvoja Lovinca jer predstavlja jedno od najatraktivnijih područja za razvoj tradicijske poljoprivrede i planinskog turizma.

Iz strategije razvoja općine Lovinac do 2020. godine ističu se prioriteti gospodarskog razvoja ali ne isključivo kao odgovor na postojeći pritisak, već uz uključivanja društvenih i ekoloških aspekata kako se ne bi narušio koncept održivog razvoja. 

Nadalje neophodni razvoj, obnova i modernizacija postojeće javne infrastrukture, kao jedan od prioritetnih ciljeva obuhvaća paletu mjera koje na principima održivog razvoja maksimalno vode računa o očuvanju prirodnog okoliša. Poticanje gospodarskog razvoja na području Općine Lovinac obzirom na nepovoljan indeks razvijenosti usmjeren je na poticanje razvoja najznačajnijih gospodarskih sektora u koji spadaju poljoprivreda, turizam, te djelatnosti povezanih s njima s posebnim naglaskom na poticanju ekološke proizvodnje i unaprjeđenju uvjeta za poljoprivrednu proizvodnju. Područje Općine Lovinac već duže razdoblje karakterizira izrazito nepovoljna demografska slika koja se očituje u nepovoljnim demografskim trendovima kao što su niska gustoća naseljenosti, negativan prirodni prirast te starenje stanovništva i odljev mladog stanovništva iz općine, pa je predviđeno niz mjera za poboljšanje ukupne demografske slike u smislu zaustavljanja depopulacije i iseljavanja mladih kao i unaprjeđenje kvalitete života lokalnog stanovništva.


Nešto više o planovima i atmosferi kojom su nas dočekali naši domaćini iz lovinačkog kraja možete vidjeti u prilogu na linku. S načelnikom Općine Lovinac Hrvojem Račićem razgovarala je Željana Buntić-Pejaković.

Ovaj tekst i prilog dio su projekta „Socijalne usluge-nove mogućnosti za zapošljavanje“ koje sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Emisija Cenzura-11.01.2019.

11. siječnja, 2019 / Televizijske emisije

Emisija Cenzura-11.01.2019. "Sva naša vjenčanja"

Izložba “Sva naša vjenčanja” po prvi puta u Hrvatskoj donosi dokumentaristički prikaz sklapanja životnih partnerstava u Republici Hrvatskoj. Na izložbi se mogu vidjeti slike 11 parova. “Ovi parovi koji su ovdje dali svoje fotografije, nije bilo neke prevelike potrebe da ih se nagovara, mislim da su svi oni svjesni da bez rada na vidljivosti se neće stvari pomaknuti pa su bili spremni žrtvovati i malo svoje privatnosti, za opće dobro. Ima onih parova koji nisu spremni tako javno istupiti i tu su različiti razlozi, još uvijek u mnogim mjestima i u mnogim situacijama ljudi ne mogu biti, nažalost, ono što jesu.

CENZURA PLUS je neprofitna organizacija civilnog društva iz Splita, koja metodama neovisne televizijske produkcije, van institucionalnog obrazovanja i javnog zagovaranja promiče ljudska prava, slobodu medija i radi na razvoju civilnog društva

Pravobranitelj/ica

Partneri i suradnici

PSD Sil BCSDN
 

Donatori

Eu razvoja ljudskih potencijala Ministarstvo kulture Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva Norveški fond Ured za udruge Europe for citizens Strukturni i investicijski fondovi AEM Ministarstvo socijalne politike i mladih
 

Projekti “Socijalne usluge – nove mogućnosti za zapošljavanje”, “Volontiranjem prema društveno i ekonomski snažnijim zajednicama“, “Aktivnim građanstvom prema razvoju i boljoj kvaliteti života u lokalnim zajednicama južne Hrvatske“, “Društveno (socijalno) poduzetništvo – korak prema boljoj socijalnoj uključenosti”, “Odgovorna i proaktivna zajednica – garancija socijalne uključenosti i bolje kvalitete života svojih građana” sufinancirani su od strane Europske unije. Projekti su također sufinancirani od strane Ureda za udruge Vlade RH, Ministarstva kulture, Ministarstva socijalne politike i mladih, te Agencije za elektroničke medije. Projekt „Unapređenje ljudskih prava u lokalnim zajednicama“ financiran je kroz Financijski mehanizme europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveški financijski mehanizam 2009.-2014.