Open/close
inicijativa-mladih-za-ljudska-prava-dobitnica-nagrade-vaclav-havel-za-ljudska-prava

30. rujna, 2019.

Novosti

Inicijativa mladih za ljudska prava dobitnica nagrade Vaclav Havel za ljudska prava!

Regionalna mreža Inicijative mladih za ljudska prava dobitnica je prestižne nagrade Vaclav Havel koju od 2009. dodjeljuje Parlamentarna skupština Vijeća Europe.

Inicijativi mladih za ljudska prava nagrada je uručena danas, na svečanosti u Strasbourgu, a osim Inicijative nagradu je dobio Ilham Tohti, zagovarač i branitelj prava zajednice Ujgura u Kini, dok je Buzurgmehr Jorov, odvjetnik koji je u Tadžikistanu branio i stao u zaštitu brojnih političkih zatvorenika, bio u užem izboru za dodjelu nagrade.

Ivan Đurić, programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji, rekao je na svečanosti dodjele nagrade da će Inicijativa u čitavoj regiji nastaviti raditi na kreiranju budućnosti i društava u kojima se stavovi neće zasnivati na predrasudama i nepouzdanim informacijama, već na osobnim iskustvima i znanju.

„Želimo kreirati regiju u kojoj će biti moguće, prihvatljivo i prirodno za mlade ljude da se upoznaju, putuju i rade zajedno, kreiraju pozitivne promjene u društvima i zaljubljuju se, bez obzira na to iz koje države Balkana dolaze, kao što mladi čine i u čitavoj Europi“, naglasio je Đurić u govoru na dodjeli nagrade.

Nagrada Vaclav Havel za Inicijativu mladih za ljudska prava predstavlja motivaciju da se još snažnije suprotstavi nacionalističkoj retorici kojom čelnici država zapadnog Balkana nastoje narušiti mir u regiji, ali i da kreira još više mogućnosti za građane i građanke da kroz regionalne razmjene i dijalog jačaju suradnju između društava i država regije. Inicijativa će nastaviti poticati i proces suočavanja sa prošlošću, bez kojeg društva u regiji ne mogu postići trajan i održiv mir.

Nagrada Vaclav Havel dodjeljuje se od 2009. godine organizacijama i pojedincima za izvanredan doprinos u području ljudskih prava u Europi i svijetu. Do 2013. godine nagrada je nosila naziv “Nagrada Parlamentarne Skupštine Vijeća Europe za ljudska prava”, nakon čega je preimenovana u “Nagrada Vaclav Havel”, u znak sjećanja na nekadašnjeg predsjednika Čehoslovačke i Češke Republike.

Inicijativa mladih za ljudska prava nagradu Vaclav Havel posvećuje stotinama dosadašnjih aktivista i aktivistkinja, volontera, sudionika i sudionica, kao i ljudima koji su sa nevjerojatnom energijom i znanjem kreirali i vodili Inicijativine programe širom regije više od 15 godina.

Feral Tribune - 3.dio

30. studenog, 2019 / Televizijske emisije

Feral Tribune - 3.dio

Federalna televizija emitira novi dokumentarni serijal “Feral Tribune” autora Alena Drljevića i Aziza Čehe. Satiričko-politički časopis Feral Tribune pisao je o temama o kojima su drugi mediji šutjeli. Otkrivao je istine koje su drugi prikrivali. Iznosio je stavove od kojih su drugi zazirali. Viktor Ivančić, Predrag Lucić i Boris Dežulović, sa svojim saradnicima, stvorili su novinarstvo kakvo na ovim prostorima do tada nije postojalo. Novinarstvo koje nije dozvoljavalo da se činjenice savijaju pod bilo kakvim utjecajima, profesionalno besprijekorno i stilski inovativno. Novinarstvo u kojem su se ukrštali razarajuća politička satira, oštra kritička analiza i umjetnička mašta. Cijena koju su platili za svoju hrabrost i odlučnost bila je visoka.

CENZURA PLUS je neprofitna organizacija civilnog društva iz Splita, koja metodama neovisne televizijske produkcije, van institucionalnog obrazovanja i javnog zagovaranja promiče ljudska prava, slobodu medija i radi na razvoju civilnog društva

Pravobranitelj/ica

Partneri i suradnici

PSD Sil BCSDN
 

Donatori

Eu razvoja ljudskih potencijala Ministarstvo kulture Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva Norveški fond Ured za udruge Europe for citizens Strukturni i investicijski fondovi AEM Ministarstvo socijalne politike i mladih
 

Projekti “Socijalne usluge – nove mogućnosti za zapošljavanje”, “Volontiranjem prema društveno i ekonomski snažnijim zajednicama“, “Aktivnim građanstvom prema razvoju i boljoj kvaliteti života u lokalnim zajednicama južne Hrvatske“, “Društveno (socijalno) poduzetništvo – korak prema boljoj socijalnoj uključenosti”, “Odgovorna i proaktivna zajednica – garancija socijalne uključenosti i bolje kvalitete života svojih građana” sufinancirani su od strane Europske unije. Projekti su također sufinancirani od strane Ureda za udruge Vlade RH, Ministarstva kulture, Ministarstva socijalne politike i mladih, te Agencije za elektroničke medije. Projekt „Unapređenje ljudskih prava u lokalnim zajednicama“ financiran je kroz Financijski mehanizme europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveški financijski mehanizam 2009.-2014.