Open/close
drzava-treba-preuzeti-odgovornost-za-tragediju-i-slabe-karike-u-sustavu-socijalne-skrbi

11. siječnja, 2020.

Novosti

Država treba preuzeti odgovornost za tragediju i slabe karike u sustavu socijalne skrbi

SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost izražava duboku sućut obiteljima naših šestoro sugrađana,  tragično preminulih štićenika doma za starije i nemoćne u Andraševcu koji je izgorio u požaru  Duboko suosjećamo s patnjom i boli žrtava ove tragične nesreće i tugujemo zbog gubitka njihovih života. Stojimo na raspolaganju obiteljima žrtava ukoliko ocijene da im možemo pomoći.

U skladu s današnjom izjavom premijera Plenkovića koji je najavio opsežnu istragu, smatramo da država treba preuzeti odgovornost za ovu tragičnu nesreću koja se dogodila u sustavu socijalne skrbi. Država treba svoju odgovornost iskazati žurnim utvrđivanjem i otklanjanjem uzroka ove tragične nesreće, pružanjem podrške i obeštećenja obitelji žrtava  te sankcioniranjem svih odgovornih, uključujući i one u lancu nadzora. U ovom slučaju to se odnosi na više državnih institucija, a to su Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ali i Državni inspektorat, Državno odvjetništvo te Vlada RH, Hrvatski sabor i Pučka pravobraniteljica. Ova tijela imaju zakonodavne i nadzorne ovlasti i odgovornosti za osiguranje primjene propisanih sigurnosnih standarda i standarda kvalitete socijalnih usluga u ukupnoj mreži domova za starije i nemoćne osobe, bez kojeg su tipa, tko ih financira te da li su javni ili privatni. U tom smislu ukazujemo na netočnost izjave državne tajnice Ministarstva demografije Maje Pletikose da MDSPM nije nadležno za privatne staračke domove obiteljskog tipa, u nadi da se radi o grešci nerazumijevanja, a ne o odricanju političke  odgovornosti nadležnog Ministarstva.

U svrhu temeljite i trenutne istrage o svim okolnostima ove tragične pogibije, predlažemo da se  vođenje istrage o tome da li je zakazao nadzorni sustav u sustavu socijalne skrbi povjeri Pučkoj pravobraniteljici. Istrazi se treba posvetiti cijeli spektar nadležnih institucija, no njezino vođenje treba povjeriti neovisnoj instituciji koja odgovara Hrvatskom saboru za nadzor nad radom državnih institucija u odnosu na ustavne obveze RH kao socijalne države koja štiti ljudski život i osigurava uvjete za sigurno starenje. Istraga treba detektirati slabe karike u sustavu inspekcijskog nadzora i primjene standarda kvalitete i sigurnosti socijalnih usluga za stare i nemoćne, i to s fokusom na kontroverznu problematiku obiteljskih domova i udomiteljstva odraslih osoba, o čemu trebaju što prije raspravljati Vlada RH i Hrvatski sabor.

Kontakt za medije: Marina Škrabalo, upraviteljica SOLIDARNE, 091 585 6830

Feral Tribune - 3.dio

30. studenog, 2019 / Televizijske emisije

Feral Tribune - 3.dio

Federalna televizija emitira novi dokumentarni serijal “Feral Tribune” autora Alena Drljevića i Aziza Čehe. Satiričko-politički časopis Feral Tribune pisao je o temama o kojima su drugi mediji šutjeli. Otkrivao je istine koje su drugi prikrivali. Iznosio je stavove od kojih su drugi zazirali. Viktor Ivančić, Predrag Lucić i Boris Dežulović, sa svojim saradnicima, stvorili su novinarstvo kakvo na ovim prostorima do tada nije postojalo. Novinarstvo koje nije dozvoljavalo da se činjenice savijaju pod bilo kakvim utjecajima, profesionalno besprijekorno i stilski inovativno. Novinarstvo u kojem su se ukrštali razarajuća politička satira, oštra kritička analiza i umjetnička mašta. Cijena koju su platili za svoju hrabrost i odlučnost bila je visoka.

CENZURA PLUS je neprofitna organizacija civilnog društva iz Splita, koja metodama neovisne televizijske produkcije, van institucionalnog obrazovanja i javnog zagovaranja promiče ljudska prava, slobodu medija i radi na razvoju civilnog društva

Pravobranitelj/ica

Partneri i suradnici

PSD Sil BCSDN
 

Donatori

Eu razvoja ljudskih potencijala Ministarstvo kulture Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva Norveški fond Ured za udruge Europe for citizens Strukturni i investicijski fondovi AEM Ministarstvo socijalne politike i mladih
 

Projekti “Socijalne usluge – nove mogućnosti za zapošljavanje”, “Volontiranjem prema društveno i ekonomski snažnijim zajednicama“, “Aktivnim građanstvom prema razvoju i boljoj kvaliteti života u lokalnim zajednicama južne Hrvatske“, “Društveno (socijalno) poduzetništvo – korak prema boljoj socijalnoj uključenosti”, “Odgovorna i proaktivna zajednica – garancija socijalne uključenosti i bolje kvalitete života svojih građana” sufinancirani su od strane Europske unije. Projekti su također sufinancirani od strane Ureda za udruge Vlade RH, Ministarstva kulture, Ministarstva socijalne politike i mladih, te Agencije za elektroničke medije. Projekt „Unapređenje ljudskih prava u lokalnim zajednicama“ financiran je kroz Financijski mehanizme europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveški financijski mehanizam 2009.-2014.