Open/close

Cenzura Plus je neprofitna organizacija civilnog društva iz Splita, koja metodama neovisne televizijske produkcije, vaninstitucionalnog obrazovanja i javnog zagovaranja promiče ljudska prava, slobodu medija i radi na razvoju civilnog društva, a sve u cilju doprinosa izgradnji modernog, demokratskog i pravednog društva u Hrvatskoj.

Cenzuru Plus je 2003. godine osnovala grupa aktivista i aktivistkinja za ljudska prava, na temeljima i iskustvu dugogodišnje produkcije jedne od prvih neovisnih televizijskih emisija ("Cenzura"), koja je istraživala ograničenja medijskih sloboda u poslijeratnoj Hrvatskoj, još od sredine devedesetih. Od tada pa sve do današnjih dana, svojom neprofitnom produkcijom tjedne, jednosatne televizijske emisije, koja obrađuje teme vezane uz pitanja ljudskih prava, demokratizacije i statusa civilnog društva, Cenzura Plus je zadržala status prilično jedinstvene i prepoznatljive organizacije civilnog društva u Hrvatskoj. U prethodnih 5 godina razvila je i brojne druge aktivnosti i jedna je od vodećih organizacije u odabranim djelatnostima, u južnom dijelu zemlje. Ured Cenzure Plus se nalazi u Splitu, u drugom gradu po veličini u Hrvatskoj.

PRIORITETI:

1. Unaprjeđenje statusa medija, neprofitnih medija i europsko informiranje

2. Suzbijanje diskriminacije i unaprjeđenje statusa ljudskih prava

3. Suzbijanje korupcije kroz aktivno građanstvo i dobro upravljanje

4. Unaprjeđenje statusa civilnog društva i civilnog dijaloga

5. Poticanje razvoja socijalnog poduzetništva i razvoj lokalnih zajednica

Cenzura Plus je članica europske mreže za razvoj civilnog društva na Balkanu, BalkanCivilSocietyDevelopmentNetwork-a (BCSDN), članica europske feminističke mreže za rodnu ravnopravnost i socijalnu pravdu, WomeninDevelopmentEurope (WIDE), članica europske mreže za unaprijeđenje statusa neprofitnih medija, Comunity Media Forum Europe (CMFE) i članica međunarodne organizacije locirane u Brusselsu, koja radi na unaprjeđenju građanskih prava u Europi, EuropeanCitizenActionService (ECAS). Cenzura Plus je jedna od osnivačica i članica nacionalne mreže za unaprjeđenje statusa neprofitnih medija u Hrvatskoj, „N Mreža“, također osnivačica i članica Ličke ženske socijalne zadruge, kontaktna točka Pučkog pravobranitelja za Južnu Hrvatsku (od Like do Dubrovnika) te je aktivna u brojnim partnerstvima.

Cenzura Plus se financira putem natječaja iz fondova Europske Unije i drugih domaćih i međunarodnih donatorskih fondova koji podržavaju demokratizacijska nastojanja civilnog društva. Vodeći donator je Europska Unija, a od domaćih donatora značajna je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u Hrvatskoj.

Statut Cenzure Plus možete preuzeti ovdje .

Više o programima i projektima možete pogledati u kategoriji PROGRAMI . 

Godišnji financijski i programski izvještaj možete preuzeti u kategoriji FINANCIRANJE .

Pravobranitelj/ica Ured za podršku svjedocima i žrtvama Portal STav!
Pravobranitelj/ica

Partneri i suradnici

PSD Sil BCSDN
 

Donatori

Eu razvoja ljudskih potencijala Ministarstvo kulture Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva Norveški fond Ured za udruge Europe for citizens Strukturni i investicijski fondovi AEM Ministarstvo socijalne politike i mladih
 

Projekti “Socijalne usluge – nove mogućnosti za zapošljavanje”, “Volontiranjem prema društveno i ekonomski snažnijim zajednicama“, “Aktivnim građanstvom prema razvoju i boljoj kvaliteti života u lokalnim zajednicama južne Hrvatske“, “Društveno (socijalno) poduzetništvo – korak prema boljoj socijalnoj uključenosti”, “Odgovorna i proaktivna zajednica – garancija socijalne uključenosti i bolje kvalitete života svojih građana” sufinancirani su od strane Europske unije. Projekti su također sufinancirani od strane Ureda za udruge Vlade RH, Ministarstva kulture, Ministarstva socijalne politike i mladih, te Agencije za elektroničke medije. Projekt „Unapređenje ljudskih prava u lokalnim zajednicama“ financiran je kroz Financijski mehanizme europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveški financijski mehanizam 2009.-2014.